piątek, 17 stycznia 2014

Kruche ciasteczka w dwóch odsłonach

Idealne na przekąskę do kawy czy do książki. Odpowiednio słodkie i miękkie, oczywiście te z marmoladą. Natomiast te z płatkami owsianymi, rodzynkami i słonecznikiem to typowo kruche. Obiecuję, że jeżeli ich spróbujecie, nie będziecie zawiedzeni! :D



Składniki na ok. 50 ciastek z marmoladą

  • 300 g mąki pszennej 
  • 125 g margaryny
  • 150 g cukru białego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany 12%
  • 1 żółtko 
  •  marmolada o smaku różanym (ok. 50 g)
  • kolka kropel soku z cytryny 
Składniki na ok. 50 ciastek z nasionkami 

  • 300 g mąki pszennej 
  • 125 g margaryny
  • 150 g cukru białego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany 12% 
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kakao 
  • ok. 100 g płatków owsianych 
  • ok. 50 g rodzynek 
  • ok. 50 g. nasionek łuskanego słonecznika 
Sposób przyrządzenia: 
Na stolnicę wysypać mąkę, potem dodać posiekaną margarynę i resztę składników. Zagnieść dobrze, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć je z lodówki odwinąć z folii i kroić na plastry i rozwałkowywać na ok. 3-5 mm. Wykroić dowolne wzorki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Wystudzić i smacznego! 


fot. A.C

fot. A.C

fot. A.C

fot. A.C

fot. A.C


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz