sobota, 4 stycznia 2014

Warzywa z piersią kurczaka i sezamem

By niejadek zjadł obiadek! Choć tą potrawą swoich dzieci raczej nie przekonacie, to już nastolatkowie powinni chociaż troszkę tknąć. Proste i szybkie, a przy okazji zdrowe, pyszne i baaardzo sycące!




Składniki na 2/3 porcje:

  • 3 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pierś z kurczaka
  • kostka drobiowo-wołowa 
  • ok.300 g brokuła *
  • ok. 300 g kalafiora *
  • ok. 250 g groszku *
  • ok. 250 g kukurydzy *
  • ok. 400 g fasolki szparagowej *
  • jedna średnia cebula
  • świeża pietruszka
  • przyprawy ( sól, pieprz, curry, chilli, przyprawa do kurczaka, etc.)
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju z dodatkiem oliwy 
  • sezam 
* te składniki mogą być mrożone, kukurydza i groszek mogą być konserwowe
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i marchew, kroimy w kostkę, wrzucam do garnka i zalewamy wodą trochę nad warzywa. Stawiamy na średniej wielkości płomień. Obieramy i przypalamy cebulę, po czym ją dodajemy do garnka razem z kostką drobiowo-wołową. Pierś myjemy i wrzucam. Cały wywar doprowadzamy do wrzenia.Gdy pierś będzie gotowa, wyjmujemy ją, a do garnka wrzucamy fasolkę i kalafiora. Na patelnię wlewamy dany tłuszcz i kładziemy pierś. Po jakiś 3-4 minutach przyprawiamy ją i podpiekamy do czasu nabrania koloru przez skórkę.. Gdy zupa ponownie zacznie wrzeć dodajemy groszek, kukurydzę i brokuła. Zostawiamy to pod przykryciem na jakieś 5 minut. Wycieramy patelnię i wsypujemy na niego ok. 50 g sezamu (ilość według uznania ;p), aby też się zarumienił. Łyżką cedzakową wyjmujemy warzywa na talerz, na nich układamy pokrojoną w paski pierś z kurczaka, posypujemy to smażonym sezamem i świeżo pokrojoną natką z pietruszki. Voilà! Smacznego!
fot. A.C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz